Grendalagsmøte med Kommunen ang. Båtruter, Bredbånd og Vei - Oppsummering!

Oppsummering av dagens (21.5-24) Grendalagsmøte mellom Kinn Kommune, Skyss og Grendalag/Bygdelagene i Øyene/Distriktene!

Siri Sunde og Terje Svardahl møtte for Askrova Bygdelag. Rolf Bjarne Sund(Møteleier), Kristin Maurstad(Samferdsle), Jeiki (Bredbånd), Margit Drivenes Kløvfjell (Sekretær) og Frode Elingsund (vei) møtte for Kinn Kommune.

Båtrutene:

  • Forsinkelser på ruter. Skyss har en klar forventning til at rutetabeller overholdes av Norled. Det jobbes intenst med å løse dette og Skyss følger opp Norled kontinuerlig i dette arbeidet. Skyss er langt fra fornøyd med dagens situasjon.

  • Stjernestopp: Må bestilles før avgang Florø. Innspill på møte: Få aksept for å sende sms til mobil på båt om dette i forkant (tinging av båt)

  • Digital løsning på bil-bestilling: Skyss innrømmer at det ble stilt for dårlig krav til løsning fra starten. Jobbes nå med tilsvarende system som Fjord1 hadde. Innspill på møte: Ser på mulighet for å unngå bookinger som ikke blir brukt, samt køsystem. (ikke mulig å betale ved bestilling, slik systemet for betaling er pr idag). Skal kunne bestille 7 bilplasser (kun 5stk ved å ringe pr idag). Skyss følger opp mot Norled.

  • Gods: Skal være som idag. Mindre forsendelser, samt varer til Nærbutikkene skal følge alle ruter, der det er avtale/plass. Større ting på godsrute.

  • Ruter på bevegelige helligdager, se Skyss.no

Skyss leverer oppsummering/Status-rapport til Kinn Kommune, innen Formannskapsmøte 6.juni.  Denne infoen får vi også via Kinn.kommune.no.

Avvik/klager, sendes til Kristin Maurstad i Kinn Kommune, ho har dialogen mot Skyss. (NB! Innspel som er nevnt her, trenger ikke gjentas før evt. etter avklaringer vi får 6.juni.)

Breibånd:

  • Ikke noe som gjelder oss.

Vei:

  • Veilys: Kommunen ønsker å bytte veilys (eks.) over til ledlys. Dette er billigere å drifte og bedre for total-økonomien. Blir forsøkt lagt inn i revidert budsjett i juni. Elingsund er godt kjent med våre klager (mailer fra bygdelaget, m.fl) på veilys som ikke er montert, etter bytte av stolper og følger dette opp. Ønske er å få til ledlys.

  • Det ligger ute notat om nedklassing av kommunale veier til private. For Askrova ligger det inne 2 veier; Steinveien og Valvikvegen 2064(vei ned til Espeseth Molo). Se side 19,22 og 23 her: https://kinn.kommune.no/samfunnsplanen/_f/p6/ia4824184-ca3a-4d61-94eb-12c18a752005/omklassifisering-av-veg-fra-kommunal-til-privat.pdf

    • I første runde vil kommunen gå i dialog med Grendalagene for å diskutere prinsippene som ligger til grunn for å kunne nedklasse veier, disse prinsippene er: (Bygdelaget vil ta iniativ til møte/innspill på dette når vi mottar saken fra kommunen)

      Kommunen kan gjere vedtak om omklassifisering av kommunal veg til privat veg når ein eller fleire av følgande føresetnadar er oppfylt

      1 Vegen betener eit befolkningsgrunnlag på 10 eller færre heilårsbustadar og som ikkje betener offentlege anlegg og bygningar eller andre område av allmenninteresse.

      2 Vegen er tilkomstveg til industribedrifter, gardsbruk, eller anna privat næringsverksemd

      3 Vegen er primært nytta til jordbruksveg

      4 Vegen er avkøyrsle til enkelthus eller store bustadbygg

      5 Vegen vert nytta berre som tilkomst til hytte- eller fritidsbustadbebyggelse

  • Kinn Kommunene skal overta Fylkesveier på Askrova, Reksta og Skorpa 1. september i år. Kommunen kan ikke nekte dette, det er Fylket i sin rett til å gjøre utfra gjeldene regler. Det er foretatt tilstandsrapport av Fylkeskommunen, for vår del sier den ny asfalt på ca 700m vei. Vi spilte inn i møtet, at Kommunen må selv se på veien, da hele veien må asfalteres opp igjen før overtagelse. Vi viste til tilsvarende opplegg på Reksta, der dei fikk ny asfalt samtidig som oss sist, og dei ligger inne med ny asfalt før overdragelse til kommunal vei. Elingsund skulle følge opp - men her må vi henge på, dette er kritisk og veldig viktig!!

    • Kommunen jobber også med nytt anbudsgrunnlag som skal sendes ut for brøyting, strøing ect på veiene i øyene. Dette sendes ut i nær fremtid. Kommunen ønsker en entreprenør på hele pakken. Vi anbefalte i møte å splitte dette opp, da det mest sannsynlig gir best konkurranse og lavest pris for kommunen. 

Evt. spørsmål rundt dagens møte kan rettes til Siri Sunde eller Terje Svardahl.